Nationaal Gevangenismuseum

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd.

Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

 

Vaste expositie
Wist u dat mensen vroeger alleen werden opgesloten in afwachting van hun berechting en niet als straf? Mensen kregen toen vooral lijf- en schandestraffen opgelegd. In de permanente tentoonstelling van het Gevangenismuseum laten we de geschiedenis van misdaad en straf zien, vanaf 1600 tot en met nu. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als 'Pauperparadijs' en voormalig justitiedorp komt hier tot leven. Daarnaast maakt u door middel van foto's, video's en interactive presentatie 'van binnenuit' kennis met het moderne gevangeniswezen.

Boevenbus
Iedere woensdag- en zondagmiddag (en alle dagen in de schoolvakanties) kunt u onder begeleiding van een ervaren gids een verrassende rondrit door Veenhuizen maken, dit bij voldoende belangstelling. In een echte, oude Boevenbus! Met deze bus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen woongesticht- en werkgesticht.

Gevangenis de rode pannen
Bezoek een echte gevangenis! Heeft u altijd al willen weten hoe het voelt om in de gevangenis te zitten? Hoe ziet dat er uit van binnen, hoe voelt het om daar te moeten verblijven?
Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid om een kijkje te nemen in een echte gevangenis in Veenhuizen. Tijdens een informatieve rondleiding bezoekt u onder andere de indrukwekkende isoleerafdeling en de luchtkooi.
 


Reviews:

Voor dit bedrijf zijn nog geen reviews geschreven.

Schrijf nu een review.

Schrijf een review voor dit uitje:
(alle velden zijn verplicht)

Stuur dit uitje door naar een vriend of vriendin:
(alle velden zijn verplicht)

Naam vriend(in):
E-mail adres vriend(in):
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Bericht:
 
 
Vraag prijs bij Nationaal Gevangenismuseum aan:
(alle velden zijn verplicht)
Naam:
E-mail adres:
Groepsgrootte:
Datum:
Bericht:
 
 

Openingstijden:

Maandag: gesloten
Dinsdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Woensdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Donderdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Vrijdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Zaterdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Zondag: 10:00 uur tot 17:00 uur.

In de schoolvakanties ook op maandag geopend

Misbruik melden

Denk je dat er iets niet in orde is met deze vermelding? Meld het ons en wij ondernemen zo snel mogelijk actie.

Uw melding is verstuurd.

Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Utrecht Gelderland Noord-Holland Flevoland Overijssel Drenthe Friesland Groningen