Biesbosch MuseumEiland

Het Biesbosch MuseumEiland is een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietsroutes door de Noordwaard. Het is ook het vertrekpunt voor vaartochten door Nationaal Park de Biesbosch. Let op: honden zijn niet toegestaan in het museum, op het terras, in de horeca en de fluisterboot! Bekijk de interessante expositie, struin door het buitenmuseum of vaar geruisloos mee met de rondvaartboot.

Geen enkel natuurgebied in Nederland is zoals de Biesbosch. Het is een zoetwatergetijdengebied, ontstaan door mensenhanden en lange tijd door mensen bewerkt. Hoe het gebied er nu uit ziet, hoe het was en wat de toekomst brengt, dat is te zien op het Biesbosch MuseumEiland. Dit museum, met schitterend ontwerp, ligt in het hart van de Biesbosch en is het startpunt van een verkenningstocht door het gebied. Het ontwerp van het Biesbosch MuseumEiland won in 2016 zelfs een Dutch Design Award.

Het verhaal van de Biesbosch
In het enorm uitgebreide museum in Werkendam start de expositie met een animatie van de St. Elizabethsvloed in 1421, de ramp waarna de Biesbosch ontstond. Ook is te zien onder welke, vaak moeilijke, werkomstandigheden de griendwerkers leefden. Het museum heeft een bijzondere vorm en loopt door de schuine, met gras begroeide daken, als het ware over in de natuur. Bekijk de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de landbouw of leer meer bij de wisselexposities over thema's als natuurontwikkeling, oude ambachten, waterbouw en de rol van de Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers smullen in het Biesbosch Museum Restaurant van streekproducten en genieten ondertussen van het uitzicht.

Spelen in een Biesbosch van beton

De Biesbosch Beleving is een betonnen schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen. In 45 minuten verandert de waterstand van heel laag tot heel hoog! Leer spelenderwijs het verschil tussen eb en vloed en beïnvloed het water zelf door schuifjes en sluisjes open en dicht te zetten. Tip: neem een handdoek mee, want kinderen mogen gewoon in het water spelen en erdoorheen lopen.

Varen en wandelen

Bij het museum hoort ook het buitenmuseum de Pannenkoek. Dit gebied, een griendencomplex, is voorzien van wandelpaden. Hier vind je ook een schrankkeet, een onderkomen waar de griendwerkers vroeger de hele week in woonden. Zij werkten op de grienden - dit zijn akkers met wilgen. Behalve wandelend kun je de Biesbosch ook over het water verkennen. Stap aan boord van één van de twee fluisterstille rondvaartboten, die zelfs door de meest ondiepe plaatsen van de Biesbosch voeren. In alle stilte hoor je slechts het kabbelende water, de vogels en misschien een bever: het geluid van de Biesbosch. Biesbosch MuseumEiland in Nationaal Park de Biesbosch in Werkendam leent zich ook goed voor een familiedag, kinderfeestje, schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Reviews:

Voor dit uitje zijn nog geen reviews geschreven.

Schrijf nu een review.

Schrijf een review voor dit uitje:
(alle velden zijn verplicht)

Stuur dit uitje door naar een vriend of vriendin:
(alle velden zijn verplicht)

Vraag prijs bij Biesbosch MuseumEiland aan:
(alle velden zijn verplicht)

Openingstijden:

Maandag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Dinsdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Woensdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Donderdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Vrijdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Zaterdag: 10:00 uur tot 17:00 uur.
Zondag: 10:00 uur tot 17:00 uur.

Misbruik melden

Denk je dat er iets niet in orde is met deze vermelding? Meld het ons en wij ondernemen zo snel mogelijk actie.

Uw melding is verstuurd.

Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Utrecht Gelderland Noord-Holland Flevoland Overijssel Drenthe Friesland Groningen