Aqua Zoo Friesland

Proef de natuur in de waterrijke dierenwereld van Aqua Zoo Friesland; ontdek verschillende gebieden en eilanden waar je tussen de dieren loopt en geniet van verrassende ontmoetingen met bijzondere dieren die in en om het water leven! Het park bestaat uit onderstaande gebieden met meer dan honderd diersoorten.

Naturama
Een bezoek aan Aqua Zoo Friesland begint in het geheel overdekte Naturama. Onder één dak bevinden zich de entree tot het park, de souvenirshop, toiletruimtes, de Plaza, het zelfbedieningsrestaurant Pinguïn Paviljoen en (vergader)ruimtes waaronder de Robbenlounge. Op de Kids Attic worden regelmatig poppenkastvoorstellingen gegeven.
Een groot deel van de diercollectie van Aqua Zoo Friesland is te ontdekken in het overdekte Naturama. De eerste diersoorten die je tegenkomt zijn de toepaja's en kleurrijke roelroels. In de ruimte tegenover het verblijf van deze bijzondere diersoorten wordt veel aandacht besteed aan Natuurbehoud en is informatie te vinden over onder andere onze eigen natuurbehoudstichting Zodiac Nature Watch.
In diverse terraria zijn verschillende soorten weekdieren, insecten, amfibieën en reptielen te ontdekken, waaronder sierschildpadden, rozenkevers, Afrikaanse reuzenslakken en Madagaskar sissende kakkerlakken. Ook de op Madagaskar voorkomende egeltenrecs zijn hier te vinden. In zeer grote aquaria zwemmen flinke vissen waaronder karpers.

De meest ijverige inwoners van Aqua Zoo Friesland zijn de bladsnijdermieren. De hele dag lopen deze insecten in een lange colonne af en aan met stukjes blad. Tegenover het biotoop van de bladsnijdermieren is het goed zoeken naar de baardagamen. Deze reptielen zijn meesters in zich 'onzichtbaar' maken. Maar hoe langer je kijkt, hoe meer dieren je ontdekt in het woestijnachtige landschap! De mangrove varanen hebben de voorkeur voor meer vochtige gebieden en leven dan ook in een stukje tropisch regenwoud.

Vanuit het Naturama heb je ook een perfect uitzicht op verschillende diersoorten die buiten gehuisvest zijn. Zo kun je zelfs bij regenachtig weer zonder nat te worden de gewone zeehonden in het Sealarium (klaar in de loop van 2012) en de Zuid-Amerikaanse zeeberen in het Robarium zien. Zelfs de Zoo Time van de zeeberen is prima te volgen in het Naturama door het gebruik van luidsprekers waarmee de dierverzorgers met hun headsets in verbinding staan.

Al eens oog in oog gestaan met groene leguanen? Deze enorme reptielen zijn goede klimmers en bevinden zich regelmatig op één van de overhangende takken van hun verblijf. Dé mogelijkheid om deze imposante dieren van wel heel dichtbij te observeren. De groene leguanen delen hun biotoop met Griekse landschildpadden.
Vanuit de serre heb je niet alleen een fantastisch uitzicht op het zeeberenbiotoop maar ook op het natuurlijke verblijf van de beermarters en Aziatische kleinklauwotters.
Slangen mogen natuurlijk niet in de diercollectie van Aqua Zoo Friesland ontbreken. In één biotoop leven de beide in Madagaskar voorkomende grondboa en boomboa. Zo rustig als deze dieren zich voortbewegen, zo snel en beweeglijk zijn de wilde cavia's die de hele dag in hun verblijf rondscharrelen.
Sommige diersoorten zijn het actiefst in het donker. Zo ook onze bonte lansneusvleermuizen. Daarom is het dagnachtritme in het verblijf van de vleermuizen omgedraaid: overdag is het er erg schemerig en kun je de vleermuizen zien fladderen, terwijl 's nachts het licht aan gaat en de vleermuizen hun 'dagrust' pakken.
De vier soorten pijlgifkikkers hebben opvallende kleuren waarmee ze aangeven dat ze zeer giftig zijn. Tegenover de pijlgifkikkers leeft een slangensoort die de meeste tijd doorbrengt in het water en zeer goed kan zwemmen en duiken: de gele anaconda. Naast het verblijf van de anaconda's is de doorgang naar de uitbreiding van het Naturama, maar eerst kan nog een bezoek worden gebracht aan de bettongs, breedvoorhoofdkrokodillen en blauwtongskinks. Ook de piepkleine muismaki's en knalgroene Madagaskar daggekko's zijn te vinden in het oorspronkelijke Naturama.


Uitbreiding Naturama
In het najaar van 2010 is de uitbouw van het Naturama opengesteld voor publiek. Ook deze uitbouw is geheel overdekt en huisvest diverse diersoorten. In 2011 is het doorloopgebied Amazona gerealiseerd. In dit natuurlijke doorloopverblijf begeef je je als bezoeker middenin de Zuid-Amerikaanse jungle. Je loopt er tussen dieren als agoeti's, rode kardinalen en kolenbranderschildpadden en de nieuwsgierige witgezichtoeistities bewegen zich zelfs vrij tussen de bezoekers. Zo kan het voorkomen dat een witgezichtoeistitie vlak voor je langs over de takken springt.

Vanaf de vele zitjes in het overdekte Naturama heb je een prachtig uitzicht op het nieuwe, natuurlijke biotoop Sealarium (klaar in de loop van 2012). Op de zandbanken liggen gewone zeehonden in het zonnetje. In de onderwatertunnel krijg je een unieke kijk op het zwemgedrag van zeehonden.


Nature Trail 1

Nature Trail 1 begint bij het nieuwe, natuurlijke biotoop Sealarium (klaar in de loop van 2012). Via het schelpenpad loop je het verblijf in zodat je midden tussen de gewone zeehonden staat en ze van wel heel dichtbij kunt observeren. Op het vogeldemonstratieveld worden in het seizoen spectaculaire vogeldemonstraties gehouden, waarbij onder andere blauwgele ara's, hoornraven en Afrikaanse oehoes de revue passeren. Ontmoet in het Kids Kingdom kalkoengieren, kuifseriema's, kookaburra's, blauwkopara's en dwergapen, zoek de overeenkomsten tussen de families zebramangoesten, vosmangoesten en stokstaartjes en kom geitjes aaien in de Kinderboerderij.
In het Carnivorum zijn in een vijftal biotopen verschillende diersoorten te ontdekken, waaronder ocelotten, wasbeerhonden, otters en muntjaks. In sommige verblijven is een blik omhoog nodig, anders worden boombewoners als neusberen, beermarters en kleine panda's niet opgemerkt. Rode duikers en kroonkraanvogels delen hun verblijf evenals de sneeuwuilen en Europese oehoes. In het grote, waterrijke biotoop leven de Zuid-Amerikaanse tapir, Chileense poedoes, capibara's en kuifhoenderkoeten; allen diersoorten uit Zuid-Amerika. De tapir en capibara's nemen graag een verfrissende duik in het koele water en zijn dan vanaf het vlonder goed te zien.

In het verblijf tegenover de tapir stappen parmantige Chinese kraanvogels rond. Deze bedreigde vogelsoort heeft in 2010 in Aqua Zoo Friesland voor het eerst met succes een jong grootgebracht. Op de roeibotenplas kan een ontspannen tocht worden gemaakt in één van de roeiboten of waterfietsen die aangemeerd liggen aan de steiger. Eenmaal terug op het vaste land, voert de route langs drie apeneilanden. Op het eerste eiland leven witgezichtsaki's en rode brulapen. De laatstgenoemde diersoort is zeer zeldzaam in dierentuinen: slechts drie dierentuinen ter wereld huisvesten deze apensoort, waarvan Aqua Zoo Friesland er één is. Op het andere eiland is een grote familiegroep Peruviaanse zwartkopdoodshoofdapen te spotten. Na het passeren van een toegangspoort bevind je je op het Lemureneiland; hier bewegen ringstaartmaki's, kroonmaki's en roodbuiklemuren zich vrij tussen de bezoekers!


Nature Trail 2

Vervolg de ontdekkingsreis door Aqua Zoo Friesland met Nature Trail 2. De route voert eerst langs de Hawaïganzen, Baikaltalingen, mandarijneenden, nonnetjes, wasberen, witnekkraanvogels en jufferkraanvogels. De bouwkundige ingenieurs van het dierenrijk, oftewel de bevers, zijn ook te zien wanneer ze in hun burcht zitten. Vervolgens leidt de route langs één van de prachtige plassen die het park rijk is. Hier hebben de dwergflamingo's hun onderkomen. Aan de oever van het water staat een grote wand, waar oeverzwaluwen nestelen. In mei vliegen ongeveer tachtig paartjes af en aan met voer voor hun jongen, een fantastisch gezicht!
Op het Kangoeroe-eiland, in het midden van de plas, springen grijze reuzenkangoeroes, moeraswallabies en Parma wallabies vrij tussen de bezoekers rond, waardoor ze van zeer dichtbij te bewonderen zijn. Ook de emoes hebben hun plek op dit eiland gevonden. Vervolg het pad en geniet van het ademnemende uitzicht op het Kleine Wielen gebied wat naast Aqua Zoo Friesland ligt. Witnekkraanvogels leven op het eiland achter het Kangoeroe-eiland. Deze sierlijke vogels scharrelen hier hun kostje bij elkaar.
Op het grote natuurveld zijn diverse kunstobjecten van de Spelerij Homo Ludens Experience geplaatst. Kinderen worden hier uitgedaagd om te spelen, te ontdekken en te experimenteren. Kom je klauterkunsten uitleven in de Boomtoren, dwaal door het Dynamisch Labyrinth en leef je uit met de Stapelconstructie. Homo Ludens is niet alleen leerzaam, maar vooral ook erg leuk!
In de Watervogelplas zwemmen onder andere tafeleenden, slobeenden, smienten, bergeenden, pijlstaarteenden, kuifeenden, toppereenden, brilduikers, krooneenden en knobbelzwanen. Zelfs de zeldzame ijsvogel wordt in deze natuurlijke omgeving regelmatig waargenomen.
De Europese ooievaars leven in het biotoop achter de Uitkijktoren. De groep vogels van Aqua Zoo Friesland krijgt regelmatig bezoek van hun wilde soortgenoten die in het voorjaar verspreid door het park hun nesten hebben. De roze pelikanen hebben een grote plas tot hun beschikking waar ze regelmatig hun ronde doen. Op één van de eilanden in het midden van de plas leven de rode vari's.
Onderweg naar de maraboes is via een glazen wand alvast een kijkje te nemen bij de broedholen van de Humboldt-pinguïns. Even verderop is de ingang van het doorloopgebied van deze niet-vliegende vogels. Het pad loopt dwars door het biotoop en de pinguïns waggelen regelmatig met je mee.

Naast het pinguïngebied ligt het Robarium; het zeer ruime, waterrijke biotoop voor de Zuid-Amerikaanse zeeberen. Aqua Zoo Friesland huisvest de grootste groep van Europa en in 2010 is voor het eerst een jonge zeebeer met succes grootgebracht. Regelmatig, en in het hoogseizoen dagelijks, vinden bij de zeeberen Zoo Times plaats, waarbij dierverzorgers van alles vertellen over deze bijzondere zeezoogdieren. In één van de poelen tegenover de zeeberen leven moerasschildpadden. Het is af en toe wel goed speuren naar deze koudbloedige dieren. Naast het zeeberenbiotoop is het huidige bassin voor gewone zeehonden te vinden. De drie zeehonden zullen binnenkort verhuizen naar het nieuwe biotoop aan het begin van Nature Trail 1.
Nature Trail 2 eindigt bij het Pinguïn Paviljoen en de speeltuin vol uitdagingen waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. De glijbaan en de diverse speel- en klimtoestellen zorgen ervoor dat ze zich helemaal uitleven terwijl ouders onder het genot van een hapje en een drankje vanaf het terras een oogje in het zeil kunnen houden.
Op de Plaza kunnen kinderen zich in de schminkcorner laten schminken als hun lievelingsdier. Bij de educatiekar Beestenboel krijg je wel een heel bijzonder kijkje in de dierenwereld. Aan de hand van schedels, geweien, eieren, vachtjes, veren etc. wordt van alles verteld door de gids van het park.

Reviews:

Voor dit uitje zijn nog geen reviews geschreven.

Schrijf nu een review.

Schrijf een review voor dit uitje:
(alle velden zijn verplicht)

Stuur dit uitje door naar een vriend of vriendin:
(alle velden zijn verplicht)

Vraag prijs bij Aqua Zoo Friesland aan:
(alle velden zijn verplicht)

Misbruik melden

Denk je dat er iets niet in orde is met deze vermelding? Meld het ons en wij ondernemen zo snel mogelijk actie.

Uw melding is verstuurd.

Zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Utrecht Gelderland Noord-Holland Flevoland Overijssel Drenthe Friesland Groningen